27 May 2015 0

Έδωσα πανελλήνιες. Και τώρα;

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου κάποιες σκέψεις μου. Όχι συμβουλές, γιατί ο καθένας μας είναι μοναδικός και με ξεχωριστές επιθυμίες και ανάγκες και κάτι που πιθανόν σε εμένα λειτούργησε ή δεν λειτούργησε, ενδεχομένως να μην έχει την ίδια δύναμη σε κάποιον άλλον.Συμμερίζομαι την αγωνία και το άγχος σου. Τα έχω περάσει και υπό άλλη μορφή τα περνάω και τώρα που επαναπροσδιορίζομαι επαγγελματικά. Η είσοδος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θεωρείται από πολλούς το «εισιτήριο» για την αγορά εργασίας και το «κλειδί» της επιτυχίας! Προσωπικά, δίνω μεγάλη σημασία στη διαδρομή, γιατί είναι πολύ πλούσια και γεμάτη εμπειρίες που αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να σε οδηγήσουν όπου εσύ επιλέξεις να είσαι. Δεν είναι αυτοσκοπός η απόκτηση ενός πτυχίου.

Για να επιτύχεις σε ό,τι κι αν επιλέξεις να ακολουθήσεις, χρειάζεται να είσαι πολύ καλός σε αυτό και φυσικά προϋποθέτει να το αγαπάς. Η κρίση δεν αγγίζει τόσο πολύ αυτούς που αγαπούν τη δουλειά τους, γιατί αυτοί πάντα βρίσκουν τον τρόπο να εξελίσσονται, να είναι καινοτόμοι και έτσι έχουν το προβάδισμα στην επαγγελματική αγορά. Αν έχεις ήδη αποφασίσει ποια σχολή θα επιλέξεις και είναι αυτή που πραγματικά θέλεις, σου εύχομαι να απολαύσεις το όλο ταξίδι και να εφοδιαστείς με όλα αυτά που θα σου είναι απαραίτητα, όταν θα φτάσεις στον προορισμό σου. Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμη, γράψε σε ένα χαρτί – πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα. Θα σκεφτείς ίσως «και πώς ξέρω πώς θέλω να είμαι σε 10 χρόνια». Για αρχή μπορείς να αποκλείσεις τα «δεν θέλω» για να φτάσεις πιο εύκολα στα «θέλω». Το επάγγελμα είναι αυτό στο οποίο θα αφιερώσεις τις περισσότερες ώρες της ημέρας σου, τα πιο παραγωγικά σου χρόνια και επηρεάζει άμεσα την ζωή σου σε όλες τις προεκτάσεις της. Δεν θα σου επισημάνω την αξία του κόπου ή τα χρήματα που θα αφιερώσεις, αλλά την αξία του χρόνου. Ο χρόνος είναι ο μόνος που δεν σου επιστρέφεται και είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. Κάνε λοιπόν μια αρχή από τα «δεν θέλω» και έπειτα τα «θέλω» σου θα στέκονται μπροστά σου ξεκάθαρα και έτοιμα να τα διεκδικήσεις. Επιπλέον, γνωρίζοντας τι είναι αυτό που θέλεις, θα ξέρεις ποιο δρόμο θα ακολουθήσεις και ποια βήματα θα χαράξεις. Θα γλυτώσεις έτσι από τα περιττά «μονοπάτια».

Αν δεν σου είναι ακόμη ξεκάθαρα όλα αυτά, πάρε χρόνο με τον εαυτό σου, σκέψου ανθρώπους που γνωρίζεις και σε εμπνέουν και συγκέντρωσε πληροφορίες από όπου μπορείς. Ζούμε σε μια εποχή – ευτυχώς – που η πληροφορία είναι άπλετη και διαθέσιμη. Επίσης, υπάρχουν διάφορα ειδικά τεστ που μπορείς να κάνεις για να ανακαλύψεις περισσότερο τον εαυτό σου και να σκιαγραφήσεις τις κλίσεις και τις δεξιότητές σου. Σκέψου επίσης όλες τις επαγγελματικές εναλλακτικές σου. Υπάρχει ένα ευρύ πεδίο δυνατοτήτων που αρκετός κόσμος αγνοεί. Αν σου αρέσει π.χ. η ζωγραφική δεν σημαίνει πως η μόνη σου επιλογή είναι να γίνεις ζωγράφος. Μπορείς να είσαι γκαλερίστας. Αν δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου κλεισμένο σε ένα γραφείο, μήπως να επιλέξεις μια εργασία που δεν θα είναι γραφείου; Αν σου αρέσει να βρίσκεσαι με πολύ και διαφορετικό κόσμο, μήπως η επιλογή σου καλό είναι να εμπεριέχει αυτήν ακριβώς την επαφή που χρειάζεσαι; Η επαφή με τα παιδιά σε ανατροφοδοτεί ή σε στρεσάρει και σε κουράζει; Σου αρέσει να διδάσκεις και να έχεις την καθημερινή ευθύνη πολλών παιδιών με πολλές ιδιαιτερότητες το κάθε ένα; Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν το συγκεκριμένο επάγγελμα για εντελώς λανθασμένους λόγους (3 μήνες διακοπές, μόνιμος μισθός, «ιδανικό» επάγγελμα για γυναίκες κ.α.). Θα ήθελες να εργάζεσαι στο χώρο σου και σε ωράριο που εσύ επιλέγεις; Τότε σου ταιριάζει να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και όχι υπάλληλος ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Είσαι περισσότερο καλλιτεχνική φύση; Επέλεξε κάτι σχετικό.

Τα χρήματα σαφώς και είναι πολύ σημαντικό κίνητρο και να απαιτείς (ως ένδειξη σεβασμού προς τον εαυτό σου) να αμείβεσαι για τη δουλειά σου, αλλά να μην είναι ο αυτοσκοπός σου. Ποιος ο λόγος να βγάζεις αρκετά χρήματα, όταν περιμένεις με ανυπομονησία τις Παρασκευές και τις διακοπές σου για να ξεφύγεις από μια εργασία που δεν αντέχεις και δεν εξελίσσεσαι μέσα σε αυτήν; Δεν θα είσαι ούτε αποδοτικός και θα νιώθεις δυστυχής. Μην επιλέγεις αντικείμενα σπουδών που σε κρατούν μακριά από το στόχο σου. Σίγουρα ο οικογενειακός και φιλικός σου κύκλος έχουν την καλύτερη πρόθεση. Αλλά η επιλογή είναι δική σου και εσύ μόνο ξέρεις πώς θα νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και τις επιλογές σου.

Όποιο μονοπάτι κι αν επιλέξεις, σου εύχομαι να το απολαύσεις και να σε οδηγήσει εκεί που πραγματικά νιώθεις δημιουργικός και πλήρης!

Νίκη.