11 May 2015 0

Δείξτε μας τα χόμπι σας και θα σας πούμε ποια εργασία σας ταιριάζει!

Οι περισσότερες εταιρείες πλέον δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στα χόμπι και στα ενδιαφέροντα ενός υποψηφίου για μια θέση εργασίας. Στο εξωτερικό λαμβάνονται υπόψη περισσότερο και από τις γνώσεις ή την προϋπηρεσία, γιατί θεωρούν πως οι άνθρωποι με ενδιαφέροντα έχουν θετική διάθεση προς τη ζωή, επιθυμούν συνεχώς να μαθαίνουν νέα πράγματα και να εξελίσσονται, αξιοποιούν σωστά το χρόνο τους και πετυχαίνουν καλύτερα την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, γεγονός που τους καθιστά πιο παραγωγικούς και αποδοτικούς στα καθήκοντά τους.

Ενδεικτικά:

Σπορ, όπως είναι το τρέξιμο, το κολύμπι, η ποδηλασία κ.α., ενισχύουν περισσότερο την αντοχή, την υπομονή, την επιμονή και βοηθούν στη μεγαλύτερη ενίσχυση του δυναμισμού. Επιπλέον, δείχνουν πως κάποιος μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά σε ατομικά projects.

Δραστηριότητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη, όπως είναι η ορειβασία, η αναρρίχηση, το mountain bike και η ελεύθερη πτώση (!!), ναι, ναι και αυτή, δείχνουν έναν άνθρωπο που δεν φοβάται να ξεπερνάει τα όριά του και κάθε φορά να τα επεκτείνει όλο και περισσότερο, υπολογίζοντας σωστά τους κινδύνους και προετοιμάζοντας τη στρατηγική του βήμα προς βήμα μέχρι την επίτευξη του στόχου του. Θα μπορούσε να ανταποκριθεί επάξια σε μια ηγετική θέση.

Χόμπι, όπως είναι η ζωγραφική, η φωτογραφία, η μαγειρική, η κηπουρική κ.α., προϋποθέτουν δημιουργική – πρωτότυπη σκέψη και φαντασία, αλλά και προσήλωση και συνήθως οι άνθρωποι που τα ασκούν διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους φύση και θα μπορούσαν να ασχοληθούν με το marketing, το σχέδιο, τις δημόσιες σχέσεις, τη γραφιστική κ.α.

Ομαδικά αθλήματα, όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ κ.λ.π., βοηθούν στην ενίσχυση της ομαδικότητας και σε κάτι που οι επιχειρήσεις θεωρούν πολύ βασικό: Να είναι κάποιος “Team Player”! Η συνεργασία και η προσπάθεια επίτευξης ενός συλλογικού στόχου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εργασιών και όχι μόνο. Και στην προσωπική ζωή η υγιής συνεργασία με την οικογένεια, τους φίλους και τον κοινωνικό περίγυρο, είναι απαραίτητη για την προσωπική εξέλιξη.

Η συμμετοχή επίσης σε μια θεατρική ομάδα, ενισχύει τη συνεργασία και την ομαδικότητα και αναπτύσσει πολύπλευρα την προσωπικότητα του ατόμου. Με την «έκθεση» αντιμετωπίζονται προβλήματα συστολής και φόβου να σταθεί κάποιος απέναντι στο κοινό.

Παιχνίδια στρατηγικής, όπως το σκάκι, το τάβλι, τα videogames, βοηθούν στην εξάσκηση της στρατηγικής σκέψης και βοηθούν σε θέσεις όπου είναι απαραίτητη η χάραξη μιας στρατηγικής.

Η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, αυξάνει πολύ τη συγκέντρωση και βοηθάει σε εργασίες που απαιτούν πλήρη συγκέντρωση και συντονισμό πολλών εργασιών.

Μέσα από τη δημιουργική γραφή (γράφοντας ποιήματα, διηγήματα, άρθρα σε sites και blogs) είναι δυνατόν να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη γραφή. Επίσης, εξασκώντας περισσότερο το γραπτό λόγο, ενισχύονται κατά πολύ οι επικοινωνιακές δεξιότητες.

Tip: Πάρτε ένα όμορφο χαρτί και τον αγαπημένο σας καφέ και καταγράψτε με ησυχία, ποια χόμπι σας ευχαριστούν και ποιες είναι οι δεξιότητες που αναπτύσσετε από αυτά. Θα εκπλαγείτε από το πόσα πράγματα θα ανακαλύψετε. Και έπειτα, εντάξτε τα στο βιογραφικό σας.