28 Mar 2016

Οι πιο περιζήτητοι τομείς εργασίας για τα επόμενα 15 χρόνια!

Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ραγδαίες και μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια οι τομείς εργασίας θα αλλάξουν εντυπωσιακά και συνεπώς οι νέοι που τώρα καλούνται να κάνουν τις επιλογές τους καλό θα ήταν να είναι ενημερωμένοι για όλα εκείνα που πρόκειται να έρθουν!

Το βέβαιο είναι ότι πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας για τη νέα γενιά, αρκεί όμως από νωρίς να γίνονται σωστές επιλογές.

Της Νικολίτσα Τρίγκα και του Μιχάλη Νιβολιανίτη

Σύμφωνα λοιπόν με το Έθνος, οι τομείς που όπως δείχνουν όλες οι μελέτες θα προσφέρουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας τα επόμενα 15 χρόνια είναι οι εξής:

Τουρισμoς

Ο τουρισμός στη χώρα μας είναι και θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν ο μεγαλύτερος… εργοδότης και είναι ένας χώρος με μεγάλο αριθμό θέσεων και καλές επαγγελματικές προοπτικές, αφού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους, αν όχι τον σημαντικότερο, της ελληνικής οικονομίας. Ολες οι μελέτες υπολογίζουν ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 220.000 θέσεις εργασίας – τις περισσότερες από κάθε άλλο κλάδο, μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια (έρευνα ΣΕΒ – McKinsey).

Το καλό είναι ότι για να απασχοληθεί κάποιος στον κλάδο αυτόν δεν είναι απαραίτητο να έχει πτυχίο σχολής τουριστικών επαγγελμάτων. Πάρα πολλά πτυχία μπορούν να βοηθήσουν ώστε να απασχοληθεί κανείς στον χώρο και αν μάλιστα συνδυάζεται και με ξένες γλώσσες τότε οι πιθανότητες αυξάνονται κατακόρυφα. Και όταν μιλάμε για απασχόληση στον τουριστικό τομέα αναφερόμαστε σε θέσεις όπως υπεύθυνος οργάνωσης δραστηριοτήτων στις διάφορες μορφές τουρισμού (ιατρικός, θρησκευτικός, αθλητικός, περιπατητικός, αρχαιολογικός, εναλλακτικός). Υπεύθυνος καταλύματος ή ταξιδιωτικού πρακτορείου. Ξεναγός σε ιστορικά αξιοθέατα ή και ενάλιες αρχαιότητες. Υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων για την οργάνωση εκθέσεων, παραστάσεων κ.λπ. Υπεύθυνος εμπορίου εξειδικευμένων ειδών που αφορούν στο βουνό ή στη θάλασσα. Σεφ, διευθυντής τροφίμων και ποτών. Στελέχη Τουριστικών Υπηρεσιών. Οικονομολόγοι Τουρισμού. Ξεναγοί.

Ναυτιλια-Μεταφορες

Ο χώρος της ναυτιλίας και των μεταφορών, ακόμη και στην εποχή της κρίσης, κάνει προσλήψεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ειδικότητες που θα έχουν ζήτηση είναι: Ναυτιλιακοί Οικονομολόγοι, Ναυπηγοί Μηχανικοί, Στελέχη Logistics – Supply Chain Managers, Εμποροπλοίαρχοι – Μηχανικοί, Export Manager, Μηχανικοί Logistics. Στέλεχος ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Πράκτορας πλοίων. Ναυτιλιακός δικηγόρος – νομικός σύμβουλος. Ναυλομεσίτης. Υπεύθυνος λογιστηρίου. Εκμισθωτής μεταφορικών μέσων για υδάτινες μεταφορές. Τροφοδότης πλοίων. Υπεύθυνος marketing και επικοινωνίας. Νηογνώμονας. Σχεδιαστής μηχανών πλοίων. Προγράμματα σπουδών που μεταδίδουν γνώσεις στα θεματικά πεδία αυτά παρέχονται π.χ. στις A.E.N., στα τμήματα Ναυπηγών Μηχανικών, στα περισσότερα Τμήματα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στον κλάδο οδηγούν και οικονομικά τμήματα (Οργάνωση – Διοίκηση επιχειρήσεων, Μarketing λογιστικής και χρηματοοικονομικής) αλλά και το εξειδικευμένο τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών.

Γεωργια

Η επιστροφή των νέων στην αγροτική ζωή θα πάρει μεγάλες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια. Ηδη δεκάδες νέοι επιστήμονες αναζητούν χώρο εργασίας σε γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς ξέρουν ότι πάντα θα έχουν απασχόληση και έσοδα.

Οι νέοι αγρότες θα είναι άνθρωποι με υψηλές επιστημονικές γνώσεις και το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στις καλλιέργειες υψηλής απόδοσης αλλά και στον αγροτουρισμό. Συνεπώς ειδικότητες που θα έχουν ζήτηση είναι: Γεωπόνος. Διαχειριστής Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων.

Τεχνικός Πτηνοτροφίας – Αναπαραγωγής Αγροτικών ζώων. Υπηρεσίες Βιολογικής Οικολογικής Γεωργίας. Υπηρεσίες Θερμοκηπίων. Τεχνικός Αρδεύσεων. Στέλεχος εργαστηρίου ελέγχου ποιότητας. Μηχανικός υποδομών και συντήρησης. Τεχνολόγος τροφίμων, οινοποιίας. Βιοτεχνολόγος. Εκτός από τις γεωπονικές σχολές στις ειδικότητες αυτές οδηγούν και τμήματα όπως αυτά που έχουν σχέση με την τεχνολογία των τροφίμων και των ποτών, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και πάρα πολλά ακόμη.

Ψηφιακη τεχνολογια και τηλεπικοινωνιες – ηλεκτρονικο εμποριο!

Όπως δείχνουν τα πράγματα ο κλάδος αυτός όχι μόνο θα αντέξει, αλλά μελλοντικά θα ανοίξει και θέσεις εργασίας εντελώς καινούργιες, που σήμερα ακόμη δεν μπορούμε να τις φανταστούμε. Και σήμερα η ζήτηση είναι μεγάλη και σταδιακά αυξάνεται, αφού οι σχετικές εταιρείες ξεφυτρώνουν η μια μετά την άλλη, ενώ στον κλάδο της Πληροφορικής εμφανίζονται ειδικότητες υψηλής ειδίκευσης (προγραμματιστής, software developer, γνώστες της Java, αλλά και ανάπτυξης εφαρμογών στις γλώσσες προγραμματισμού των κινητών, όπως iOS και Android), όπου παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού.

Τεράστια ζήτηση αναμένεται να έχουν και οι Τεχνικοί Οπτικής Ινας, Προγραμματιστές Λογισμικού, Εφαρμογών και Λογισμικού, Διαχειριστές Βάσεων Δεδομένων, Αναλυτές Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, Mobile Applications Developer, Μηχανικοί Τεχνητής Νοημοσύνης. Στη χώρα μας στα Τμήματα Πληροφορικής στην ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρέχονται περισσότερες από 40 διαφορετικές εξειδικεύσεις στις τηλεπικοινωνίες, στα δίκτυα, στην τηλεματική, στη βιοπληροφορική κ.λπ, αλλά βέβαια τα ιδρύματα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις τεράστιες εξελίξεις στην τεχνολογία. Γι” αυτό βέβαια υπάρχουν τα μεταπτυχιακά και οι κλάδοι εξειδίκευσης για μετά τις προπτυχιακές σπουδές. Μαζί υπάρχουν και τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, και Μηχανικών Πληροφορικής, τα τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τα ΤΕΙ Μηχανικών Πληροφορικής και Αυτοματισμού.

Διαδικτυο και ιστοσελιδες

Το Διαδίκτυο έχει μπει οριστικά στη ζωή των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις εξαρτώνται άμεσα από αυτό προκειμένου να διακινήσουν τα προϊόντα τους, όποια και να είναι αυτά. Η τεχνολογία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς και θα συνεχίσει να το κάνει δημιουργώντας συνεχώς νέες ανάγκες και συνεπώς νέες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, υπάρχει ήδη μια νέα ειδικότητα που σε Ευρώπη και Αμερική έχει τεράστια ζήτηση. Πρόκειται για τον social sitter, o οποίος αναλαμβάνει να ενημερώνει και να τρέχει τους προσωπικούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) ενός επαγγελματία όταν εκείνος δεν διαθέτει ελεύθερο χρόνο γι” αυτό.

Ενεργεια και πρασινη τεχνολογια

Σήμερα ο χώρος αυτός δείχνει να παρέχει περιορισμένες θέσεις εργασίας, με δεδομένο ότι οι επενδύσεις που γίνονται δεν είναι οι αναμενόμενες λόγω της οικονομικής αστάθειας στη χώρα μας. Οι προοπτικές όμως δεν παύουν να είναι καλές λόγω του φυσικού πλούτου της Ελλάδας, της γεωπολιτικής θέσης της και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και υπάρχουν θέσεις για τους αποφοίτους των ΑΕΙ που αναζητούν την τύχη τους.

Οι ειδικότητες που θα έχουν ζήτηση είναι: Ενεργειακός μελετητής. Εξειδικευμένο στέλεχος σε τεχνολογίες ΑΠΕ. Εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Τεχνικός αυτοματισμών και φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σύμβουλος ενεργειακών επενδύσεων. Εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και στις κτιριακές εφαρμογές. Εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα – δίκτυα αερίων. Εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Τεχνικός αιολικών συστημάτων.

Οι περισσότερες σχολές των θετικών επιστημών μπορούν και μέσω ενός μεταπτυχιακού να οδηγήσουν σε αυτές τις ειδικότητες, όπως επίσης οι πολυτεχνικές, Χημικών Μηχανικών και τα ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας και Τεχνολόγων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου κ.ά.

 

Πηγή: ΜyCampus