29 Jan 2017
exetastiki__ti_pragmatika_sumbainei_me_ta_panepistimia_sto_exoteriko

# exetastiki | Τι πραγματικά συμβαίνει με τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό

Αν νομίζεις ότι είσαι το μοναδικό παιδάκι σ’ αυτόν εδώ τον πλανήτη που δίνει εξετάσεις (# exetastiki) στο πανεπιστήμιο, τότε είσαι πολύ γελασμένο. Μάθε, ότι υπάρχουν και άλλοι φοιτητές σ’ άλλες χώρες που ζορίζονται περισσότερο από εσένα και μάλιστα, χωρίς να μπορούν να αντιγράψουν από το διπλανό τους. Μιλήσαμε με τρεις φοιτητές του εξωτερικού για την κατάσταση που επικρατεί στο πανεπιστήμιο τους την περίοδο της εξεταστικής και ορίστε τι μας είπαν:

Φανή Λώλα-Ολλανδία

Στην Ολλανδία είναι δεδομένο ότι όλο το εξάμηνο θα το περάσεις διαβάζοντας 200 σελίδες την εβδομάδα (χωρίς εικόνες!) ενώ επιπλέον στο εξάμηνο σου θα ασχολείσαι και με εργασίες αλλά και με ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσεις προφορικά  μέσα στο τμήμα. Εδώ, μάλιστα, κολλάει το κάθε μέρα εξεταστική! Ξυπνάς και κοιμάσαι για 5μήνες με το άγχος του διαβάσματος. Πέρα απ’ αυτό, φυσικά, υπάρχει και η κανονική εξεταστική, στην οποία επισκέπτεσαι συχνά τη  βιβλιοθήκη, μαθαίνοντας να χρησιμοποιείς το φωτοτυπικό μόνη σου -ντροπή στο ελληνικό σύστημα που σε μεγάλωσε σαν πριγκίπισσα-! Μέχρι που φτάνει η μέρα της εξέτασης, τραβώντας σε, μέσα σ’ ένα συναυλιακό κέντρο στου διαόλου τη μάνα, στο οποίο πρέπει να πας εσύ και χιλιάδες άλλοι φοιτητές από διαφορετικά τμήματα (εδώ σε κάνουν και αισθάνεσαι δέος για την εξουσία-πανεπιστήμιο) πηγαίνοντας σε μια αίθουσα με τόσο πλάτος και βάθος που χάνεσαι και με τόσους επιτηρητές που σταματάς να τους μετράς γιατί κάπου στη μέση μπερδεύεσαι! Κάτι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα είναι ότι εκεί σου επιτρέπουν να έχεις μαζί σου, οτιδήποτε είδους φαγητό/χυμό/νερό θελήσεις  να κουβαλήσεις (έχω δει και παιδί να κουβαλάει σακούλα σουπερ μάρκετ-true story) ενώ για να πας στη τουαλέτα παίρνεις pass και οφείλεις αναγκαστικά να αφήσεις το κινητό στην έδρα, ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν αντιγράφεις! Τόση αυστηρότητα…

Μιχαήλ Μαυρομάτης-Σουηδία

Τον Ιούνιο του 2011 ξεκίνησα ένα master στη Σουηδία και συγκεκριμένα στο Göteborg (πατρίδα της Volvo). Το Chalmers θεωρείται ένα από τα καλύτερα πολυτεχνεία στην Σκανδιναβία και όπως απεδείχθη όχι άδικα. Θέλοντας και μη, έρχομαι σε συγκρίσεις με τη σχολή που σπούδασα στην Ελλάδα. Ένας τομέας στον οποίο το Chalmers, και μάλλον η πλειοψηφία των ανωτάτων ιδρυμάτων στη Σουηδία, υπερτερεί είναι ο φόρτος εργασίας. Με άλλα λόγια το πόσο ρεαλιστικό είναι το πρόγραμμα σπουδών αλλά και οι ίδιες οι εξετάσεις. Η πρώτη μεγάλη διαφορά με την εξεταστική περίοδο της Ελλάδος είναι ο χρόνος που περνάει ο φοιτητής στη σχολή. Το Chalmers είναι φτιαγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο φοιτητής να περνάει γύρω στις 8 με 10 ώρες την ημέρα στο campus χωρίς να χάνει κάποια άνεση. Φαντάσου, τις περισσότερες εξεταστικές τις πέρασα παρέα με φίλους και συμφοιτητές που αράζαμε στην «εκκλησία», όπως λέγεται το lounge, του πανεπιστημίου. Εκεί έχει μεγάλες πολυθρόνες, ρυθμιζόμενα φώτα και καναπέδες διάσπαρτους σε περίπου 400 τμ. Οπότε όταν τύχαινε να περάσεις όλο το βράδυ στη σχολή, οι συνθήκες ήταν τουλάχιστον ευνοϊκές. ‘Ένα πράγμα που δεν θα ξεχάσω ήταν το δείπνο και τα σνακ που ήταν διαθέσιμα για τους φοιτητές κατά τη διάρκεια των 2-3 βδομάδων της εξεταστική, προϊόν χορηγίας από τράπεζα . Όσον αφορά την ‘ανταμοιβή’ των φοιτητών για το επίμονο διάβασμα μέσα σε αυτές τις 2-3 βδομάδες, αυτή είναι ένα μεγαλοπρεπές pub crawl. Φαντάσου, ότι κάθε τμήμα, από τα περίπου 20 του πανεπιστημίου, οργανώνει από μια pub. Στόχος σου είναι να επισκεφτείς όσο πιο πολλές μπορείς. Πραγματικά  μιλάμε για ένα πολύ διασκεδαστικό event σε όλο το campus του Chalmers.
Αυτό που κάνει όμως την εξεταστική του Chalmers λιγότερο επιβαρυντική είναι το μελετημένο διεξοδικά πρόγραμμα σπουδών. Ο κινητήριος μοχλός είναι οι διδακτικές μονάδες και όχι η βαθμολογία που έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Κάθε ακαδημαϊκό τέταρτο έχει 15 μονάδες, δηλαδή, 4 μαθήματα σε κάθε εξάμηνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, έναν ορθολογικό φόρτο εργασίας που με τη σειρά του φέρνει καλύτερη κατανόηση του αντικειμένου από τον φοιτητή και φυσικά ρεαλιστικότερη ύλη.

Βίκυ Πατσουκάκη-Ιταλία και Ρουμανία

Στην Ιταλία η επιτήρηση είναι αυστηρή και οι φοιτητές χωρισμένοι σε μικρές ομάδες. Εκεί δεν υπάρχουνπρόοδοι μέσα στο εξάμηνο, για να βοηθήσουν τον φοιτητή, και η ύλη είναι τεράστια. Ξυπόλυτος στα αγκάθια συνεπώς ο φοιτητάκος! Από την άλλη στη Ρουμανία όλα τα μαθήματα εξετάζονται  γραπτά και προφορικά . Στην αρχή, δίνεις γραπτές εξετάσεις μαζί με μια ομάδα 20-30 φοιτητών  και με πολύ αυστηρή επιτήρηση. Στη συνέχεια ακολουθεί η προφορική εξέταση για τον κάθε φοιτητή ξεχωριστά. Η διαφορά στη Ρουμανία είναι ότι  υπάρχουν πάντα  πρόοδοι, περίπου  2 μέσα στο εξάμηνο,  οπότε ο φοιτητής δε χάνει ποτέ επαφή με το διάβασμα με αποτέλεσμα η μελέτη  να φαίνεται ευκολότερη στο τέλος  -ακόμη και αν έχεις διαβάσει πολύ κατά τη διάρκεια του χρόνου-.
Πηγή:MyCampus